CleanTechConsultant (CTC)

In samenwerking met Syntra Limburg en Syntra West.

Een gespecialiseerde en toegankelijke opleiding voor mensen die met kennis van zaken bedrijven en projecten op weg helpen in hun CleanTech ambities.

Scroll naar beneden voor meer informatie   ↓↓↓

Grensverleggend ondernemen

 


Terwijl Vlaanderen investeert in 30.000 nieuwe banen in de zogenaamde groene economie, legt Europa de bedrijven steeds strengere voorwaarden op. Bedrijven die nu al investeren in Cleantech nemen een ruime economische voorsprong op de ingrijpende veranderingen die onvermijdelijk zijn. Het aantal bedrijven dat zich creatief en visionair op de nieuwe maatschappelijke werkelijkheid voorbereidt, neemt stelselmatig toe. Een langetermijnvisie levert uiteraard ook een stevige positie en verankering in de markt op. Cleantech kan geleidelijk aan worden geïntroduceerd. Een stapsgewijs en goed doordacht transitieplan garandeert u dat het noodzakelijke omschakelingsproces rustig en vlekkeloos verloopt. Duurzaam produceren en consumeren zullen de standaard worden. Bedrijven die zich daarvan bewust zijn en zich tijdig voorbereiden, plukken op korte termijn de vruchten van hun investeringen: een lager energieverbruik, efficiënte en goedkopere transportmogelijkheden, winsten op het vlak van materialen en logistiek. Hierbij gaat het niet louter om ‘groene economie’, want de nadruk ligt veeleer op het verleggen van bestaande grenzen.

Cleantech en bedrijven


Cleantech vertrekt vanuit de markt van vraag en aanbod. Het is niet voldoende om clean te zijn; de technologie moet ook extra voordeel aan een product of dienst verlenen. Groene producten die duurder zijn of die van de consument een extra inspanning vragen in vergelijking met traditionele producten, behoren niet tot de groep van cleantech-producten. Technologische ingrepen of (tijdelijke) overheidsondersteuning kunnen dat wel veranderen. Groene stroom afkomstig van windmolens en zonnecellen zijn bekende voorbeelden van cleantech. Daarnaast zijn er uiteraard een heel aantal intermediaire cleantech-toepassingen zoals hybride auto’s, recyclage van afvalstoffen, reductie van CO2, efficiëntie-verhogende technologieën waardoor het grondstofverbruik vermindert. Algemeen kan men stellen dat cleantech het oude principe cradle to grave wil ombuigen tot cradle to cradle, waarbij iets wat vroeger als afval werd beschouwd omgevormd wordt tot een grondstof of energie.  

Waarom een opleiding tot CleanTechConsultant (CTC)?

 


  • Een bedrijf met toekomstvisie motiveert minstens één medewerker om de opleiding tot CTC te volgen. Op die manier haalt het nu al de kennis en achtergrond in huis, die noodzakelijk zijn om haar onderneming voor te bereiden op onvermijdelijke veranderingen die weldra door Europa zullen opgelegd worden.
  • Vlaanderen speelt een voortrekkingsrol op het vlak van cleantech.
  • De opleiding brengt inzichten bij om het innovatief vermogen van een bedrijf of project te verhogen.
  • Bedrijven met kennis in verband met cleantech nemen een grote economische voorsprong in een snel veranderende markt.
  • De opleiding biedt inzichten in concrete toepassingen die grote voordelen opleveren voor elk bedrijf.
  • Bedrijven plukken op korte termijn de vruchten van hun cleantech-investering door de gerealiseerde besparingen (energie, materialen, logistiek, enz…).
  • Bovendien investeert de Vlaamse overheid in ruim 30.000 nieuwe banen in de groene economie. Dankzij het Salk-fonds is CleanTech onder andere de toekomst van Limburg in economisch moeilijke tijden.
  • Als houder van een erkend CleanTechConsultant diploma kan je op de arbeidsmarkt aan de slag voor het geven van advies op vlak van CleanTech aan bedrijven en projecten.

Opleiding op maat van bedrijven

 


De opleiding tot CleanTechConsultant omvat 21 lesavonden. Deskundige lesgevers uit de beste Vlaamse hogescholen en universiteiten behandelen op een begrijpelijke en interessante manier alle aspecten van het CleanTech-denken. De noodzakelijke omschakeling van bedrijven, grondstoffen, energie, water, transport, voeding, wonen en vrije tijd zijn slechts enkele invalshoeken die tijdens de cursus aan bod komen. Uiteraard wordt dieper ingegaan op de voordelen voor het bedrijfsleven en de verschillende stappen in het omschakelingsproces. Na het voltooien van de opleiding ontvangen de cursisten een erkend diploma, dat een grote meerwaarde betekent in de economische sector van morgen.