In de Westerse Wereld leven we dagelijks met het dilemma, met de opdracht, om de juiste keuze te maken. We hebben een goed leven en maken ons dagelijks schuldig aan overconsumptie.

Wij kunnen kiezen of we al dan niet in de mallemolen blijven meedraaien. Het lijkt of we die keuze niet hebben, maar ze is er wel degelijk. Kiezen we om een verre vliegreis te maken of om dichtbij vakantie te nemen met ons gezin. Kies ik voor consumeren of consuminderen ….
De dilemma’s zijn oneindig. Tenslotte zijn we allemaal onderweg, misschien onderweg naar een betere wereld, misschien ook niet. Wij maken de keuze, wij maken het verschil.

Ik heb de cursus Clean Tech Ambassadeur gevolgd om mijn keuze beter te kunnen maken, in eerste instantie als verrijking voor mezelf.
Toen tijdens de cursus de eerste keer ter sprake kwam dat we een eindwerk/stagerondleiding dienden te maken, heb ik uitdrukkelijk gezegd dat ik dat niet zou doen. MAAR gaandeweg heeft de cursus en de begeestering bij docenten, begeleiding en medecursisten mij bij het nekvel genomen…

Nu kan ik, met enige trots, zeggen dat ik het gehaald heb. Ik ben trots omdat ik nu beter kan kiezen. Meer nog:  nu kan ik mensen rondom mij steunen in hun zoektocht naar de keuze voor een betere wereld. Soms ligt dat in een klein hoekje bv. een spaarknop op het toilet. Soms is die boodschap groter en krijg je de kans om de stap in een bedrijf te zetten en een groep en het bedrijf te laten kijken hoe CleanTech een positieve boodschap kan zijn. Maar ik besef dat de trektocht nog maar net is begonnen.

 

Miet Dreezen
CleanTechAmbassadeur 2011